bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.
  acasa | despre Calimani | despre proiect | stiati ca... | concluzii | galerie foto | contact | forum  
 



Ce stiti despre Masivul Calimani?

Date generale privind arealul cercetat
  Muntii Calimani apartin lantului vulcanic ce captuseste latura interna a Carpatilor Orientali, situat în zona de contact a muntilor de încretire cu marile depresiuni de prabusire ale Transilvaniei si Panoniei.
  Masivul Calimani se încadreaza în grupa sudica a celor mai tineri munti din tara noastra, cu cratere stinse acum circa 1.8-5 milioane de ani (Cuaternarul inferior), care s-au format în Pliocenul superior (finele Neogenului-Tertiar). Intensa activitate vulcanica neogena a dus la aparitia unor imense acumulari de lava desfasurate pe o lungime de 450 de km (dintre care 375 km pe teritoriul tarii noastre). Constituit din alternante de lave, aglomerate si cenusa (stratovulcan), Calimanul apartine grupei sudice – cea mai importanta masa vulcanica – cu o suprafata de aproximativ 6400 km2, cu latimea de circa 40 km (peste 50 în sectorul Calimanului) si lungimea de aproape 160 km. Acest masiv este caracterizat prin prezenta celor mai mari altitudini (Pietrosul Calimanului – 2100 m, Gurghiu – 1776 m, Harghita – 1800 m), care coboara treptat catre Tusnad (Ciumatu – 1301 m). În acest sector apar aliniate numeroase conuri vulcanice distruse partial de eroziune, dar mai ales datorita prabusirilor care au dus la deschiderea unei caldere imense (cu un diametru de circa 10 km în Calimani)

• Asezare. Limite
Masivul Calimani ocupa partea nord-vestica a grupei centrale a Carpatilor Orientali, reprezentând cel mai extins masiv vulcanic din România. El se desfasoara pe directia nord-vest—sud-est, fiind delimitat la miazanoapte de zona depresionara a Dornelor (Vatra Dornei) si muntii marunti ai Bârgaului; la est – sirul depresiunilor Paltinis, Dragoiasa, Bilbor, Secu îl separa de muntii înalti ai Bistritei si de munceii Giurgeului (sud-est); la sud – defileul Muresului constituie limita spre muntii vulcanici ai Gurghiului; în vest – piemontul colinar al Calimanului face trecerea spre partea estica a Podisului Transilvaniei.


Localizare geografica a Muntilor Calimani la nivel national


Localizare geografica a Parcului National Calimani

• Geologie
Muntii Calimani se înscriu în categoria celor mai tineri munti din tara, cu cratere în prezent stinse, formate la sfârsitul tertiarului. Rocile predominante sunt andezitele cu amfiboli si piroxeni, piroclastite hidrotermalizate, de vârsta neogena si cuaternara. Mai sunt prezente si roci intrusive, constând în diorite si diorit-porfirite. Relieful Calimanului se caracterizeaza prin prezenta unor terase foarte mari, dispuse în trepte. Forma dominanta de relief este versantul, care prezinta înclinari variabile, între 10-40°, cu expozitie NE, cu urme evidente de glaciatiuni.
În Calimani se disting la peste 1900 m altitudine, si urmele glaciatiunilor cuaternare, caracterizate mai ales prin caldarile glaciare grupate în cea mai mare parte pe versantul nordic al Retitisului. Tot aici, în anul 1961, s-a descoperit complexul de pesteri “Grotele Luanei “ formate în roci vulcanice, fenomen unic în lume la acea data, dar care, din pacate, a fost spulberat odata cu deschiderea carierei de exploatare a sulfului din zona.

• Clima
La altitudini de peste 1700 m sunt specifice temperaturi medii anuale mai mici de 0° C si precipitatii de peste 1000 mm/an.
Iernile sunt gerose si lungi, iar stratul de zapada persista pe alocuri chiar 200 zile/an. La altitudini mai mici, temperaturile medii anuale ajung pana la 6° C, pentru ca precipitatiile sa scada pâna la 700 mm/an.

• Solurile
În urma sondajelor efectuate, s-au delimitat urmatoarele unitati taxonomice de sol:
- andosol tipic – pe depozite de panta de grosime ridicata, format din piroclastite hidrotermalizate, cu volum edafic mijlociu oligomezobazic, oligomezotrofic, de productivitate mijlocie, cu moder.
- brun acid cripto spodic (andic) pe depozite relativ groase de piroclastite, mijlociu profunde, cu volem edafic mijlociu si mare, oligobazic, oligotrofic de productivitate mijlocie, cu moder – humus brut.

• Hidrografie
Masivul Calimani, prin forma si structura sa specifice vulcanilor, obliga apele care-l brazdeaza – tributare Somesului, Muresului si Bistritei moldovenesti – sa-si desfasoare radial cursurile.
Râul Neagra Sarului îsi aduna apele de pe flancul nordic al Calimaniului, din interiorul calderei vulcanice pe care a ferestruit-o adânc. Partea nord-vestica e strabatuta de Râul Dorna si afluentii sai, flancul sudic al Calimaniului e drenat de râuri mai dese cu vai largi. La est întâlnim Pârâul Rastolita. La baza Vârfului Retitis, spre Toplita, se afla Lacul Iezerul Retitis (~ 1970 m), lac de baraj natural, de unde îsi aduna izvoarele Pârâul Puturosu.

• Fauna
Avifauna Calimanilor este mai saraca datorita conditiilor aspre montane si permanentei prezente umane la exploatarile miniere, pastorit, etc.În golurile de munte, jnepenisuri si crapaturile de stânci, lumea pasarilor este slab reprezentata, întâlnindu-se specii de : brumarita alpina ( Prunella collaris), codros (Pheoniculus ochrurus), corb (Corvus corax), vinderel (Falco tinnunculus), specii de rapitoare (Milvus milvus, Buteo buteo, Accipiter gentiles). Avifauna molidisurilor cu zâmbru este constituita din 25 de specii, din care reprezentative sunt cocosul de munte, ierunca si cocosul de mesteacan. Mamiferele sunt reprezentate în special de Cervus elaphus carpaticus, Capreolus capreolus, Sus scrofa, Ursus arctos, Canis lupus, Lynx lynx, Martes martes si Canis Vulpes, etc.

• Flora
Rezervatia de Pinus cembra si Rhododendrum kotschy din Calimani constituie un bogat potential în flora locala. În afara de peisaj, rezervatia reprezinta o deosebita importanta stiintifica prin aceea ca aici se gaseste un arboret natural în amestec intim de molid si zâmbru, unic în tara si foarte rar în Europa.


© Colegiu National "Dragos Voda" Campulung Moldovenesc 2005